Чаролија бајке

По већ устаљеном обичају, у оквиру културне манифестације Дани српскога духовног преображења у Деспотовцу, бар једна програмска тачка је намењена најмлађој публици. Ове године избор је пао на представу за децу „Аладин и чаробна лампа“ Крушевачког позоришта. Најмлађа публика, која је, заједно са својим родитељима, у потпуности испунила хол Основне школе „Деспот Стефан Високи“ имала је изузетну прилику да присуствује бајци, која је преточена у њихову стварност, у бајци, која се нешто мање од једног сата, одвијала пред њиховим дечијим очима, на сцени…

Ово је фантастично испричана прича из „1001 ноћи“ о Аладину и чаробној лампи, о победи доброг над злим и, пре свега, о победи љубави. Фасцинантни костими, уз сјајну компјутерску анимацију, одличну музику и, на првом месту, уверљива глума, обрадовали су наше најмлађе суграђане, који су са узбуђењем пратили сваки покрет глумаца на сцени.

Према тексту Спасоја Миловановића, у режији и сценографији Зорана Лозанчића, представа је окупила најјачу поставу Крушевачког позоришта када су у питању представе за децу.

Осим глумца Дејана Тончића, који у представи игра Џафара, у овом комаду играју: Никола Ракић, Марија Видаковић, Драган Маринковић, Стеван Дравић, Душан Јовановић, Јелена Томић, Предраг Миленковић, Биљана Јоцић Савић, Слађана Несторовић Ристић и Јованка Андрић. За костиме и лутке су задужени Драгана Ђурић и Душан Станковић, асистент сценографа је Тамара Ракић, а музику потписује Боривоје Младеновић.

Продуцент Бојан Ћетковић казао нам је нешто о њиховом раду:

„Крушевачко позориште ове године слави 70 година професионалног рада. У октобру, поред нове позоришне сезоне, биће уприличена велика прослава, у оквиру које ћемо угостити најзначајнија позоришта из наше земље. У сусрет овом јубилеју, пре месец дана отворили смо и Трг глумаца испред Крушевачког позоришта, који на један јако интересантан начин показује који су то чувени Крушевљани великани нашег глумишта: Чкаља, Ђуза, Ташко Начић, Љубинка Бобић… Крушевачко позориште у складу са управо том традицијом наставља свој рад. На репертоару нам је 15 дечијих представа, исто толико и вечерњих представа, али оно што је болно, како за нас, тако и за све колеге из позоришта, јесте то што су буџети смањени на невероватно малу меру, тако да за сада тешко успевамо да постављамо нове представе.“